Beüzemelés
Beüzemelés

Kandallókályha beüzemelése:

 1. Távolítsuk el a fakalodát és csomagoljuk ki a kandallókályhát. A tűztérben található, szállítási sérülést megakadályozó csomagolóanyagokat vegyük ki (például hungarocell).
 2. Ezután kössük be a füstcsövet a kandallókályhába.
 3. Új kandallókályha beüzemelésekor feltétlenül ügyeljen a helyiség alaposan szellőztetésére, mert a hőálló festék, amivel a kályhatestet bevonták, az első begyújtások alkalmával, üzemi hőmérsékleten ég rá a kályhatest lemezére. Amíg a festék nem szilárdult meg teljesen, kellemetlen szagot áraszt.  Néhány befűtés után a szag megszűnik.

Kandallókályha begyújtása és fűtése:

 1. Begyújtás előtt nyissuk ki mindkét levegőszabályzót és pillangószelepet, ha van.
 2. A szekunder levegőszabályzó a tűztér ajtó felett található, mely az üveg előtt áramló levegő mennyiségét szabályozza, ezzel tisztán tartva az üveget. A primer levegőszabályozó a tűztérajtó alatt található - a hideg levegő a rostélyon keresztül áramlik a tűztérbe.
 3. Győződjünk meg róla, hogy a hamufiók üres vagy nem túl sok hamu van benne, hogy a primer levegő szabadon áramolhasson.
 4. Ezután fektessünk a tűztér rostélyára 8-10 db aprófát, gyújtóst, majd ezek tetejére a kandallókályha teljesítményének megfelelő mennyiségű száraz keményfát. Például egy 9 KW teljesítményt leadó kandalló 2,5 kg száraz fát, azaz 3-4 hasábot igényel óránként.
 5. Gyújtsuk meg a tüzet.
 6. 10-15 perccel a tűzgyújtás után fa és fabrikett tüzelőanyag esetében a primer levegőszabályzót a kéményhuzattól függően körülbelül a 3/4ig részéig el lehet zárni, a szekunder levegőt pedig a kéményhuzattól függően körülbelül a felére lehet csökkenteni. Ezzel a beállítással a kandallókályha tisztán és takarékosan ég. Ha barnaszénbrikettel fűtünk, akkor a beállítások fordítottak, mert a barnaszénbrikett égéséhez kevés szekunder levegő és sok primer levegő szükséges.
 7. A következő adag fa akkor esedékes, ha az előző rakat már parázsig leégett. Ekkor lassan nyissuk ki a tűztér ajtaját, majd ismét helyezzük be a kandallókályha teljesítményének megfelelő fa mennyiséget.
 
karbantartás

Kandallókályha karbantartása

 1. A kandallókályha karbantartását – a fűtési szezon alatti zavartalan működés érdekében - évente legalább egyszer el kell végezni. Fontos, hogy a karbantartási műveletet mindig fűtetlen, hideg kandallókályhánál végezzük.
 2. A tűztér ajtaját nyissuk ki és támasszuk ki egy darab fával.
 3. A tűztérbélés elemei vermikulit lapok. Ezek nincsenek rögzítve, egymást támasztva védik a tűztér lemezét. Bal kézzel emeljük meg a tűztér tetején fekvő lángterelő vermikulit lap bal oldalát, majd jobb kézzel vegyük ki a tűztér felső baloldalán lévő vermikulitot. Ezután vegyük ki egyesével az összes tűztérbélés elemet.
 4. Miután minden elem kikerült a tűztérből, egy hamuporszívó vagy seprű segítségével tisztítsuk meg a tűztér belsejét a lerakódott koromtól és hamutól.
 5. A füstcsőkönyöknél - ha van - csavarozzuk le a tisztítónyílás fedelét, majd egy kefe segítségével tisztítsuk meg a füstcső belsejét a lerakódott koromtól és hamutól.
 6. Miután mindezt elvégeztük, helyezzük vissza a tűztérbélés lapokat a tűztérbe.
 7. Javasoljuk, hogy időnként (kb. 60 begyújtást követően) égessen el egy "Kéménytisztító Fahasábot" kandallókályhájában. A "Kéménytisztító Fahasábban" található katalitikus anyag normál üzemi hőmérsékleten leoxidálja a készülékben és a kémény belső falán lerakódott kormot és kátrányt, így elkerülhető, hogy eltömődjön a levegő útja a füstcsőben vagy a kéményben.les
Infobox is very easy to customize because, well, it's your code
Térképes kereső
Betöltés